Afvallen als nieuw voornemen

By | 9 januari 2015

Het nieuwe jaar is weer begonnen dat betekent altijd weer goede voornemens bij ons allen gekenmerkt door overvolle sportscholen en drastisch afvallen. Nu las ik over een nieuwe pil genaamd Aicar. De fabrikanten van Aicar beweren dat het innemen van deze pil, sporten overbodig maakt. Het deed me mijn wenkbrauwen fronzen, omdat ik dacht:” hoe kan een pil sporten vervangen?”

De afkorting van AICAR staat voor amino-imidazole carboxamide ribotide. Dit is een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden zorgen voor energielevering van de cel enerzijds en bij het doorgeven van signalen binnen de cel en tussen cellen anderzijds. Het is een lichaamseigen stof, maar het is inmiddels ook beschikbaar als medicijn. Aicar wordt oa gegeven tijdens hartoperaties om de doorbloeding van het hart te optimaliseren. Aicar maakt namelijk de vaten wijder.

Voor (top)sporters is AICAR een belangrijk medicijn omdat zowel doorbloeding als energiebeschikbaarheid essentiële voorwaarden zijn voor een goede sportprestatie.

Er is weinig bekend over de precieze effecten van AICAR bij mensen. De effecten die uit dierexperimenteel onderzoek bekend zijn laten een effect op de verbranding van koolhydraten en vetten (die ook wisselen per spiervezeltype) zien. Onder sporters zijn de effecten van AICAR nooit onderzocht, en blijft het exacte effect vooralsnog theorie.

Het is ook onbekend wat voor bijwerkingen AICAR kan geven, maar gezien het feit dat deze stof vele biochemische processen in het lichaam aanstuurt, kan verwacht worden dat deze bijwerkingen velerlei zijn, zowel op de korte als op de lange termijn.

Mijn advies is dan ook eet gezond, regelmatig en met mate en sport op een manier die u vol kunt houden. Dit behoedt u voor snel afhaken.